Archyvas 2023

1050 metų Al – Birūniui

1050 metų Al – Birūniui

Persų astronomas, matematikas, istorikas ir kalbininkas Al – Birūnis (Abu Rayhan Muhammad ibn Ahmad al – Biruni) gimė Kato (dabartinis Uzbekijos Karakalpakijos autonominės respublikos miestas Birunijus) priemiestyje 973 metų rugsėjo 4 d. Pirmuosius savo gyvenimo metus jis praleido Chorezme studijuodamas islamo teisę, matematiką, astronomiją, mediciną ir teologiją. Apie 1000 m. jis paskelbė savo pirmąjį didelį veikalą „Senųjų tautų chronologija“, kuriame labai išsamiai aprašė Chorezmo, persų, žydų, iranėnų, arabų, graikų kalendorius. Al – Birūnį galima vadinti pirmuoju indologu. Jis gerai žinojo senovės graikų astronomiją ir savo 1030 m. baigtoje knygoje „India“ lygino abiejų šalių astronomijos darbus.

Svarbiausioje astronomijos knygoje „Masūdo kanonas“, sudarytoje iš 11 traktatų, Al – Birūnis aprašo svarbiausias astronomijos ir kosmologijos sąvokas, įvairių tautų kalendorius, geodeziją ir geografiją, trigonometrijos sąvokas, Saulės judėjimo dėsnius, Mėnulio judėjimą, žvaigždes ir planetas, pateikiama 1029 žvaigždžių ryškių lentelė. Iš visų 146 žinomų jo veikalų (išlikę tik 22) didesnė dalis skirta astronomijai ir matematikai.

Al – Birūnio vardas įamžintas ne tik minėto Uzbekijos miesto pavadinime, tačiau ir daugelyje šios šalies miestų – jo vardu pavadintos gatvės ir mokslo įstaigos. Taškente ir Teherane Al – Birūniui pastatyti paminklai, Mėnulyje jo vardu pavadintas krateris, asteroidas 9936 (Al – Biruni).

Šaltinis: Algirdo Kazlausko straipsnis publikuotas leidinyje „Lietuvos dangus 2023“.

Nuotrauka: Encyclopædia Britannica <https://www.britannica.com/biography/al-Biruni#/media/1/66790/128817>

Mūsų draugai
Lietuvos etnokosmologijos muziejus

Kulionių k., Žvaigždžių g. 10, Čiulėnų sen., Molėtų r.
Tel./Faks: (8-383) 45-424

Kontaktai

tel. registracijai į ekskursijas 8-615-20688
El. paštas: info@etnokosmomuziejus.lt

Instagram

Sekite mus

Prenumeruoti naujienas