Archyvas 2023

Škaplierinės – rugiapjūtės pradžia

Škaplierinės – rugiapjūtės pradžia

LIEPOS 16- OJI
Škaplierinės – rugiapjūtės pradžia

Bažnytinių švenčių kalendorius dažnai buvo siejamas su anuometinio žmogaus lauko darbų kalendoriumi. Per Šv. Velykas valstietis lankydavo laukus ir prašydavo dangaus malonės apsaugoti javus nuo ledų, per Šv. Stanislovą – sodindavo svogūnus, per Šeštines dėkodavo dievams už derančius laukus, o su lig Škaplierinėmis iki Šv. Onos (liepos 26d.) prasideda rugiapjūtės darbai. Šiems darbams buvo ruošiamasi itin atsakingai. Sutvarkomi visi būsimam darbui reikalingi įrankiai, išvalomas ir paruošiamas kluonas, o tuomet šeimininkas eidamas rugių lauku braukdavo kepure per varpas ir stebėdavo: jeigu pribyrės grūdų – laikas ruoštis pjūčiai, o jeigu ne, tai dar teks palaukti. Tiesa, reikėtų dar ir danguje vykstančių reiškinių paisyti. Luktelti derėtų mėnulio pilnaties, o ir darbus pradėti – savaitės viduryje.
Itin svarbus apeiginis momentas, kurio nevalia praleisti – deivės Žemynos pagerbimas. „Žemyna – tarsi didžiulės kosminės įsčios, kuriose užgimsta ir skleidžiasi visos gyvybės formos.“ (Citata iš straipsnio, publikuoto „bernardinai.lt“). Vienas pagrindinių būdų atiduoti pagarbą ir padėką deivei, tai pabučiuoti žemę ir joje užkasti duonos riekelę. Nupjovus ir pastačius pirmąją rugių pėdą, nusilenkti prieš saulelę motulę reikėtų, taip atsidėkojant jai už derliaus gausą. Savotiškas saulės simbolis – rugiapjūtės pabaigtuvių vainikas. Nei pradžios, nei pabaigos neturintis, dažnai su išsikišusiomis javų varpomis, kurios atstodavo spindulius, apskritimas, tikėtina, simbolizavo nesibaigiantį javų augumą. Kitur iš paskutinės saujos nenupjautų rugių pinama kasa – ievaras. Jis prilenkiams prie žemės ir prispaudžiamas akmenėliu tarsi atkartojant nesibaigiantį duonos kelią nuo grūdo žemėje iki duonos riekės ant žmogaus stalo, ir taip metai iš metų viskas darbuose sukasi ratu.

Straipsnį parengė Lietuvos etnokosmologijos muziejaus muziejininkė Jūratė Zamuškienė remiantis etnologų surinkta medžiaga.

Nuotraukoje matomos muziejinės vertybės saugomos Lietuvos etnokosmologijos muziejaus fonduose.

Mūsų draugai
Lietuvos etnokosmologijos muziejus

Kulionių k., Žvaigždžių g. 10, Čiulėnų sen., Molėtų r.
Tel./Faks: (8-383) 45-424

Kontaktai

tel. registracijai į ekskursijas 8-615-20688
El. paštas: info@etnokosmomuziejus.lt

Instagram

Sekite mus

Prenumeruoti naujienas